Editura Trei și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta, nr.38) vă invită joi, 23 mai, începând cu ora 19:00, la o dezbatere prilejuită de apariția în premieră a volumului „Discursul filosofic” de Michel Foucault, în traducerea lui Ciprian Mihali.
Alături de traducător vor fi Cristian Iftode și Bogdan Ghiu.
Ce este filosofia și care este rolul ei astăzi? În perioada iulie-octombrie 1966, Michel Foucault, într-un manuscris scris cu foarte multă grijă, dar pe care nu îl va publica, oferă răspunsul său la această întrebare mult dezbătută. Spre deosebire de cei care, la acea vreme, s-au străduit să dezvăluie esența filosofiei sau să-i pronunțe moartea, Foucault o înțelege. Discursul filosofic propune astfel un nou mod de a face istoria filosofiei, care o desprinde de comentariul marilor filosofi. Nietzsche ocupă însă un loc aparte pentru că inaugurează o situație în care filosofia devine o întreprindere de diagnosticare a prezentului. Ține acum de filosofie să spună, pe baza „arhivei integrale” a unei culturi, ce anume o face actuală.
„O recitire fascinantă a filosofiei, care este totodată și o invitație de a o regândi și de a o recunoaște în istoricitatea ei.”
Philosophie Magazine
Philosophie Magazine
„Discursul filosofic, un manuscris nepublicat de Michel Foucault (1926-1984), este o surpriză majoră. Scris într-un timp scurt, mai ales de la jumătatea lunii iulie până la începutul lui septembrie 1966, confirmă puterea de muncă excepțională a autorului, care abordează o sarcină formidabilă: să caracterizeze clar și metodic ceea ce reprezintă discursul filosofic.”