Centrul Postdoctoral „Mircea Florian”

Anexă la Regulamentul ŞDF

Universitatea din Bucureşti

Facultatea de Filosofie

Şcoala Doctorală de Filosofie (ŞDF)

 

                                                     Avizat

                                                       Consiliul pentru Studiile Univesitare de Doctorat

                                                                                                               15.10.2018

 

DECIZIE

 PRIVIND ÎNFIINŢAREA

CENTRULUI POSTDOCTORAL „MIRCEA FLORIAN”

Art. 1. Consiliul Şcolii Doctorale de Filosofie, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, decide organizarea Centrului Postdoctoral „Mircea Florian”, integrat în structura Şcolii Doctorale de Filosofie (ŞDF) ca unitate didactică şi de cercetare în domeniul filosofiei, cu autonomie, fără personalitate juridică.

Art. 2. Consiliul ŞDF numeşte directorul Centrului Postdoctoral „Mircea Florian”.

Art. 3. Directorul Centrului trebuie să fie conducător de doctorat al ŞDF şi să aibă titlul de profesor universitar.

Art. 4. Mandatul directorului Centrului postdoctoral expiră odată cu mandatul directorului ŞDF.

Art. 5. Centrul postdoctoral îşi desfăşoară activitatea potrivit regulamentului aprobat de Consiliul ŞDF.


REGULAMENTUL

CENTRULUI POSTDOCTORAL „MIRCEA FLORIAN”

Art. 1. Studiile postdoctorale de filosofie la Universitatea din Bucureşti sunt organizate în cadrul Centrului Postdoctoral „Mircea Florian”, ca unitate didactică şi de cercetare ştiinţifică, fără personalitate juridică, cu autonomie, în cadrul ŞDF.

Art. 2. Centrul postdoctoral „Mircea Florian” are ca membri conducătorii de doctorat ai ŞDF, cercetătorii postdoctorali, cadre didactice afiliate, secretarul ŞDF şi secretarul Consiliului ŞDF.

Art. 3. Centrul Postdoctoral „Mircea Florian” se subordonează administrativ organelor de conducere ale ŞDF şi ale Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Activitatea sa este coordonată de Consiliul ŞDF şi de directorul Centrului postdoctoral. Regulamentul de funcţionare a Centrului postdoctoral se aprobă de Consiliul ŞDF.

Art. 4. In cadrul Centrului postoctoral pot activa postdoctoranzi din țară și/sau din străinătate care iși desfășoară activitatea în cadrul unor proiecte de cercetare internaționale/naționale/instituţionale, inclusiv cele susţinute de Universitatea din Bucureşti.

Art. 5. Tema, durata, numărul de credite, metodologia de admitere, planul de cercetare, forma de finanţare, conducătorul postdoctoral se stabilesc, pentru fiecare program postdoctoral în parte, de Consiliul ŞDF şi de directorul Centrului.

Art. 6. Finanțarea pozițiilor postdoctorale se realizează prin burse de cercetare acordate de Universitatea din Bucureşti şi de alte instituţii, potrivit legislaţiei în vigoare.

Art. 7. Drepturile și obligațiile cercetătorului-postdoctorand sunt stabilite în contractul de cercetare postdoctorală. Cercetătorul-postdoctorand care nu-și îndeplinește obligațiile din contract va fi exmatriculat la cererea conducătorului postdoctoral sau la autosesizarea Consiliului ŞDF.

Art. 8. Prezentul regulament a fost avizat de Consiliul Facultății de Filosofie a Universităţii din Bucureşti şi de Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat al Universităţii din Bucureşti și se aplică începând cu anul universitar 2018-2019.

Director ŞDF

Prof. univ. dr. Viorel Cernica

Doctoratul în Filosofie reprezintă un program de cercetare avansată într-un domeniu tematic al filosofiei, desfăşurat sub îndrumarea unui profesor coordonator și a unei comisii de îndrumare şi finalizat prin susţinerea publică a unei lucrări originale. Programul doctoral se organizează numai la forma de învățământ cu frecvență și cuprinde două componente: studii universitare avansate și programul de cercetare în vederea elaborării tezei. Gândirea critică şi autonomă, abilităţile de scriere academică prevăzute de metodologia cercetării și esenţiale pentru elaborarea unei teze de doctorat în filosofie sunt îmbunătăţite pe parcursul studiilor. În acest sens, oferta curriculară a Şcolii Doctorale conţine o serie de cursuri opţionale, care le oferă doctoranzilor posibilitatea de a-și îmbunătăți cunoașterea ariei de cercetare corespunzătoare temei şi de a se familiariza cu standardele cercetării academice. Pe parcursul studiilor, doctoranzii elaborează şi susţin rapoarte de cercetare și iau parte la viaţa academică a facultăţii, participă la conferinţe şi la alte activităţi organizate de centrele de cercetare din facultate.

Direcţii de cercetare:

  • Filosofie teoretică: Ontologie, Logică, Epistemologie, Metafizică, Filosofia ştiinţei, Filosofia limbajului, Filosofia minţii, Fenomenologie.
  • Filosofia culturii şi istoria filosofiei: Filosofia culturii, Filosofia valorilor, Filosofia istoriei, Filosofia religiei, Estetică și filosofia artei, Filosofie antică, medievală, modernă şi contemporană, Filosofie românească, Hermeneutică filosofică.
  • Filosofie politică și morală: Filosofie socială şi politică, Filosofie morală, Etică aplicată, Etica relaţiilor internaţionale, Filosofie şi diplomaţie culturală, Antropologie filosofică și culturală.