Universitatea din București, în colaborare cu Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, vă invită miercuri, 29 mai2024, începând cu ora 17.30, la conferința Cum îi mai supraveghem pe cei care ne supravegheazã? O cercetare etnograficã a supravegherii mediate tehnologic, susținută de Dr. Vlad Niculescu-Dincă. Conferința va avea loc în Sala Constantin Noica a Facultății de Filosofie (Splaiul Independentei nr. 204, etaj 1).
Conferința este ocazionată de lansarea volumului său omonim, apărut la Editura Tritonic, în cadrul seriei Studii de Securitate. Volumul își propune să contribuie la o dezbatere mai amplă cu privire la fenomenul supravegherii, punând accent pe implicațiile filosofice, etice, politice și sociale ale supravegherii mediate tehnologic în organizațiile de securitate. Moderatorul evenimentului va fi Lect. dr. Mihaela Constantinescu (Universitatea din București, Facultatea de Filosofie).
Dr. Vlad Niculescu Dincă este cercetător și profesor la Haga, în Institutul pentru Securitate și Afaceri Globale al Universității Leiden din Olanda. În acest cadru, lucrează în cadrul unei echipe multidisciplinare de studii polițienești cu scopul de a contracara fragmentarea domeniului și de a crea profunzime științifică. Și-a susținut doctoratul la Universitatea din Maastricht cu o cercetare de filosofia tehnologiei și supravegherii, bazate pe studii etnografice în diferite organizații de poliție europene. Pentru o lucrare derivată din această cercetare, a fost distins cu premiul Early Career Award de către Societatea pentru Filosofie și Tehnologie, organizație internațională care promovează reflecția filosofică față de tehnologie. Pentru realizările sale academice, precum și pentru activitățile extra-curriculare mai ample legate de înființarea și conducerea Școlii Românești din Eindhoven, a fost distins de Președinția României cu Ordinul “Meritul pentru Educație” în grad de Cavaler.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului SciResCareer – Centru regional de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător – București-Ilfov – de la educație preuniversitară la cercetare avansată, activitatea A3.7. Promovarea științei în societate. Aceasta prevede organizarea de evenimente interactive tip cafeneaua științei cu invitarea unor personalități cu rezultate științifice marcante, pentru a prezenta domeniul pe care îl reprezintă și a răspunde la întrebări.