Următoarea conferință din cadrul seminarului de cercetare al Departamentului de Filosofie Teoretică în parteneriat cu CELFIS va fi susținută de  prof. Corneliu Bălan  profesor emerit la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București. Titlul prezentării sale este „De ce este mecanica fluidelor importantă pentru istoria și filosofia științei?” Iată un rezumat al comunicării sale:
„Teoria relativității și mecanica cuantică reprezintă o atracție permanentă pentru filosofii științei. Sunt două motive pentru care domeniile menționate au devenit subiecte favorite pentru filosofie (practic ele au creat  filosofia științei ca disciplină independentă de studiu): (i) Experimentele controlate care să confirme teoria sunt foarte dificil de realizat, rezultatele experimentale obținute fiind de regulă neconcludente; (ii)  Aparatul matematic este complicat iar ecuațiile ce modelează fenomenele observabile nu au de regulă soluții exacte. Deci, s-a simțit nevoia unor analize complementare științelor exacte, a unor abordări structurale și epistemologice asupra fenomenelor în cauză. Se poate spune că filosofia a preluat în știință rolul important și necesar al criticii în artă. Nu trebuie să fii fizician pentru a analiza impactul relativității și mecanicii cuantice în mentalul societății, așa cum un critic de artă nu este necesar să fie creator de artă. Când ne apropiem de o parte a științei mai domestică, cum ar fi mecanica fluidelor, lucrurile se schimbă: experimentul este facil și rezultatele teoriei pot fi relativ ușor confirmate sau infirmate (cel puțin așa se vede din exteriorul domeniului). Poate din aceste motive mecanica fluidelor nu a fost un punct de atracție inițial pentru filosofia științei. În ultimele decade situația dinamicii studiilor s-a modificat, mecanica fluidelor devenind un spațiu științific de interes major pentru istoria și filosofia științei. Prezentarea mea sper să convingă auditoriul de acest lucru.”
Conferința se va desfășura miercuri, 20 martie, orele 14.00-16.00, la Sala de Consiliu de la sediul Facultății de Filosofie, Splaiul Independenței nr. 204, București 060024. Pentru mai multe detalii, vă rugăm urmăriți pagina Facebook „Seminarul Departamentului de Filosofie Teoretica UniBuc”.