Cea de-a doua ediția a Conferinței Naționale de Etică Aplicată pentru Studenți, organizată de Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, va avea loc în perioada 3-4 Iunie 2022. 

Participanții propun discuției teme de actualitate din domeniile etică aplicată și filosofie politică, precum drepturile animalelor, statului moral al fetusului sau provocări ale colonizării spațiului. 

Vă invităm să vă alăturați discuțiilor prin intermediul platformei Zoom, accesând următoarele link-uri de conectare.

3 iunie: https://us02web.zoom.us/j/85402307932?pwd=NHc4N0Z3SFRBdXdkS05sSWkwRFdkQT09

4 iunie: https://us02web.zoom.us/j/81542600314?pwd=TWYrK1g5a1Irb2F0SkF5dDZleWIxQT09 

 

Program conferință

Conferința Națională de Etică Aplicată pentru Studenți, ediția a II-a. Apel la Contribuții

Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) din cadrul Facultății de Filosofie, Universitatea din București, organizează cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale de Etică Aplicată pentru Studenți, în perioada 3-4 iunie 2022, în format online.

Lectori invitați:

  • Ramona Ilea (Pacific University, S.U.A.)
  • Cristina Voinea (Academia de Studii Economice, România)

Anticii abordau teme generale de etică: Ce este binele? Ce este dreptatea? Cum se cuvine să trăim? Astăzi, etica aplicată a devenit o disciplină tot mai specializată și, în același timp, puternic conectată cu științele umane și sociale, medicină sau tehnologie. Printre temele controversate ale momentului se numără, de exemplu, aspectele etice implicate în interacțiunea om-robot sau bioameliorarea morală. Ce tip de inechități generează utilizarea Inteligenței Artificiale? Ce datorie morală avem în raport cu schimbările climatice? Este obligativitatea vaccinării în context pandemic o formă de constrângere? Limitarea libertății de exprimare pe rețelele de socializare sau în mediul academic este o opțiune morală? Acestea sunt doar câteva dintre dilemele și problemele etice care preocupă societatea contemporană, iar dezbaterile pe aceste teme sunt esențiale într-o democrație.  

Apel la contribuții

Invităm toți studenții (licență, master, doctorat) interesați de temele de etică aplicată ale societății contemporane să trimită un abstract de maximum 500 de cuvinte în următoarele arii și direcții:

  • Etică biomedicală; Neuroetică;
  • Etica mediului; Etica animalelor;
  • Etica digitală; Etica noilor tehnologii; Etica inteligenței artificiale; Etica viitorului;
  • Etica afacerilor;
  • Etica mass-media;
  • Etică socială și politică; Etica în conflictele internaționale;
  • Problemele egalității de gen.
  • Istoria eticii aplicate și a valorilor morale.

Conținutul aplicațiilor poate coincide cu proiecte la care ați lucrat sau lucrați în prezent (de exemplu, lucrări de licență, disertație sau doctorat, eseuri ori articole), cu condiția să nu mai fi fost publicate.

Procedura de aplicare: trimiteți două documente separate la următoarea adresa de e-mail: ccea.info@filosofie.unibuc.ro. Primul document trebuie să conțină numele, afilierea instituțională și adresă de email. Al doilea document trebuie să conțină abstractul anonimizat. Termenul limită până la care se pot trimite abstractele este 25 aprilie 2022. Conferința se va ține online, pe Zoom, în zilele de 3-4 iunie 2022.

Încurajăm și participarea elevilor de liceu. 

Comitetul științific: Emilian Mihailov (Universitatea din București), Mihaela Constantinescu (Universitatea din București), Emanuel Socaciu (Universitatea din București), Alexandru Dragomir (Universitatea din București), Cristian Iftode (Universitatea din București), Mihaela Frunză (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj), Iulia Grad (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj), Bogdan Olaru (Academia Română, Filiala Iași, Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane”), Alexandru Tofan (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi).