Maria Amarinei, doctorandă în cadrul Facultății de Filosofie UB, este co-scenarista scurtmetrajului If I Float / Dacă voi pluti”, selectat anul acesta în programul Future Frames: Generation NEXT of European Cinema din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary. Anual, 10 scurtmetraje de absolvență din Europa sunt selectate de directorul artistic Karlovy Vary pentru a fi proiectate și promovate intensiv. Filmul va avea ulterior premiera națională la Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul, desfășurat în perioada 12 – 18 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Scurtmetrajul urmărește dinamicile problematice dintre elevii de liceu, dinamici care comportă pecetea unui context ierarhizat care afectează deopotrivă toți agenții implicați. Personajele principale, Vio (jucată de Paula Pîrvu) și Sara (jucată de Cătălina Romaneț) sunt prinse involuntar în acest climat în care presiunea socială le afectează relațiile cu cei din jur și raportul cu propria persoană. Acțiunea se desfășoară pe parcursul unei zile petrecute de o clasă de liceu la bazin, cadru ideal pentru explorarea comportamentelor și legăturilor formate între actanți și marcate de normele sociale impuse și interiorizate de aceștia. Criza de fond apare atunci când aceste raporturi internalizate provoacă răspunsuri emoționale ale căror consecințe vor chestiona întregul construct social în care se găsesc personajele.

„Liceul este, într-adevăr, ciudat. Fiind animați de un interes pentru poveștile vizuale, imersive și onirice, am filmat scurtmetrajul pe peliculă de 35 mm, în limitele unui bazin hipnotic, dar izolat, inundat în albastru”, spune Bogdan Alecsandru într-un interviu pentru Variety.

„Alături de Bogdan, am plecat în scrierea acestui scenariu de la propriile noastre experiențe din liceu, ale căror întemeiere experiențială a început să capete dimensiuni diferite pentru fiecare dintre noi. Am vrut ca povestea pe care o spunem să surprindă pe cât posibil acest moment cathartic în care conștientizăm fiecare dintre noi că relațiile pe care le formăm în liceu sunt dictate de constructe sociale în care suntem absorbiți complet involuntar și care ne impun rolul pe care îl jucăm în propria noastră viață”, explică Maria Amarinei.

Scurtmetrajul, produs de UNATC I.L. Caragiale și realizat cu sprijinul Cutare Film, Kodak Cinelabs și Abis Studio, va avea proiecții pe parcursul acestui an la festivaluri de film din țară și din afara țării.