Odată cu începutul anului universitar 2023-2024, Facultatea de Filosofie a Universității din București găzduiește și organizează, împreună cu Centrul de Filosofie și Artă al UB și cu Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European, o expoziție de artă ce abordează teme ale societății contemporane: pledoarie pentru toleranță, ecologie, feminism, solidaritate, pace.

Expoziția Arta Sunt.Eu, menită să creeze emoție și să provoace gândirea creativă, este un proiect al Asociației 1001 Arte, de empowerment al tinerilor artiști prin conectarea lor transdisciplinară. Aceasta cuprinde o serie de picturi murale în exterior și amplasarea a peste 30 lucrări de artă în interiorul Facultății de Filosofie (Splaiul Independenței nr. 204) .

Cei 12 tineri artiști care au expus lucrări la Facultatea de Filosofie a UB au fost selectați de curatorul Cristian Cojanu pe baza originalității viziunii și actualității mesajelor și împreună au transformat sediul facultății într-unul dintre cele mai vibrante spații artistice ale Bucureștiului. 

Astfel, vineri, 20 octombrie 2023, opt dintre artiștii care au expus lucrări la Facultatea de Filosofie au revenit de la Paris pentru a se alătura proiectului Centrului de Filosofie și Artă, Arta Sunt.Eu, coordonat de lect. univ. dr. Laurențiu Gheorghe, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București. 

În cadrul acestui proiect, studenții au fost încurajați să scrie primele lor eseuri despre artă. S-a reușit crearea unui hub cultural nou prin canalizarea energiilor creatoare ale studenților și profesorilor, catalizate de prezența artiștilor contemporani. 

Publicul din vecinătate și chiar turiștii încep să viziteze și să fotografieze Facultatea de Filosofie, un prim pas de deschidere a facultății ca punct de conectare la viața culturală și academică a Bucureștiului.

Atât expoziția, cât și întâlnirile cu studenții și profesorii au creat o infrastructură pentru un calendar de evenimente culturale viitoare și pentru comunicarea proiectelor realizate în cadrul facultății pe viitor.

De asemenea, urmează să fie lansat un scurt metraj dedicat proiectului și un album de artă însoțit de textele studenților despre expoziție care să apară de Noaptea Artiștilor Vii, sărbătoare fictivă organizată de Asociația 1001 Arte, în fiecare an după Ziua Culturii Naționale, eveniment menit să atragă atenția asupra neglijării practicii artistice contemporane.

Acest proiect a fost implementat în cadrul Universității din București – CNFIS-FDI-2022-0499, Studenți astăzi, antreprenori mâine – sprijinirea inițiativelor de afaceri ale studenților și absolvenților UB (BUSISNESSSTUDENT), iar microproiectul Galeria Universitară de Artă Contemporană Logos a fost coordonat de lect. univ. dr. Oana Șerban, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București și director al Centrului de Cercetare a Istoriei Ideilor Filosofice (CCIIF).

Sursa: https://unibuc.ro/facultatea-de-filosofie-a-universitatii-din-bucuresti-gazduieste-expozitii-de-arta-contemporana/