Comisia de jurizare

  • Lect. dr. Andrei Mărăşoiu
  • Lect. dr. Alexandru Dragomir
  • Asist. drd. Anda Zahiu

Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București lansează o nouă provocare adresată elevilor din clasele a XI-a și a XII-a: concursul de contribuții filosofice „MIN(U)TE DE FILOSOFIE”. Cele mai bune 10 contribuții vor beneficia de înscriere gratuită pentru admiterea la Facultatea de Filosofie și vor fi publicate, cu acordul participanților, pe canalele de comunicare ale facultății (site, FB, YouTube). Toți liceeni înscriși în concurs vor primi diplome de participare.

Aflat în anul 2024 la cea de-a treia ediție, concursul „MIN(U)TE DE FILOSOFIE” se adresează elevelor și elevilor de liceu din ani terminali din toată țara sau din diaspora interesați să urmeze cursurile Facultății de Filosofie. Aceștia pot aborda în cadrul concursului orice temă filosofică îi pasionează, de la libertatea de exprimare în social media sau autenticitate și identitate relațională, până la etica roboților sau ontologia lumilor posibile, teme aplicate sau strict teoretice, din orice ramură sau tradiție filosofică.

În evaluarea contribuțiilor vor fi urmărite abilități precum creativitatea și originalitatea, gândirea critică și analitică, argumentarea și analiza conceptuală. Sunt încurajate abordările inovatoare ale unor teme clasice, precum și aplicarea conceptelor filosofice în alte domenii ale cunoașterii (precum matematica, informatica, fizica, psihologia, economia etc.).

Contribuțiile filosofice înscrise în concurs pot fi sub forma unui:

  • Eseu scris (maxim 4000 de cuvinte)
  • Vlog/Discurs video (filmat, montat, animat) (maxim 10 minute)
  • Podcast (maxim 20 de minute)

Calendarul concursului:

  • 11 martie 2024 – 12 mai 2024: perioada de trimitere a lucrărilor prin intermediul formularului https://forms.gle/qmsoNmKNJvGXUVMn8
  • 13 mai 2024 – 16 mai 2024: perioada de jurizare
  • 17 mai 2024: comunicarea rezultatelor
  • 27 mai 2024 – 31 mai 2024: decernarea premiilor, ca parte din “Banchetul filosofic”, ediția 2024

În completarea formularului de înscriere, participanții sunt invitați totodată să menționeze în  secțiunea „Gânduri de la liceu” sugestii pentru proiecte pe care și-ar dori să le inițieze Facultatea de Filosofie pentru a veni în sprijinul liceenilor pasionați de filosofie și de cunoaștere, în general.

Comisia de jurizare de anul acesta este formata din lect. Andrei Mărăşoiu (prodecan), lect. Alexandru Dragomir şi asist. Anda Zahiu. Detalii despre edițiile anterioare ale concursului „MIN(U)TE DE FILOSOFIE” aici: https://filosofie.unibuc.ro/minute-de-filosofie-concurs-de-contributii-filosofice-adresat-liceenilor-editia-a-ii-a/. Informații despre admiterea la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București la: https://filosofie.unibuc.ro/admitere-licenta/