Lordul SAUL KRIPKE , Profesor la City University of New York, va primi titul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti.  Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa va avea loc în Sala Senatului din cadrul Universităţii din Bucureşti în ziua de Vineri, 3 iunie 2011, ora 10:00, la sediul situat în  Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46.

Vineri, 3 iunie 2011, Universitatea din Bucureşti va acorda înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa unuia dintre dintre cei mai importanţi şi mai influenţi filosofi ana­litici din ultima parte a secolului al XX-lea, Saul Kripke. Profesor la City University of New York, Saul Kripke a adus contribuţii fundamentale în domeniile logicii modale, inventator al „semanticii lumilor posibile”, fiind considerat un „geniu al logicii”. Evenimentul va avea loc în Sala Senatului Universităţii din Bucureşti (Facultatea de Drept, Bd. Mihail Kogălniceanu, nr.36-46, sector 5), începând cu ora 10.00.

O adevărată legendă a filosofiei contemporane, Saul Kripke a reuşit, într-o carieră care acoperă mai mult de cincizeci de ani, să devină unul dintre logi­cienii matematicieni de frunte aducând contribuţii epocale în domeniile logicii modale, în aria metafizicii, filosofiei limbajului, epistemologiei, filosofiei minţii, filosofiei logicii şi matematicii.

Saul Aaron Kripke s-a născut în Bay Shore, New York, în 1940. Încă din anii adolescenţei, a dovedit o înzes­trare matematică deosebită şi un interes puternic pentru întrebări filosofice: la 15 ani dezvolta o semantică pentru logica modală cuantificată, iar la 18 ani i se publica întreaga demonstraţie în The Journal of Symbolic Logic. Saul Kripke a studiat matematica la Universitatea Harvard şi a absolvit summa cum laude cu o diplomă de licenţă în matematică în 1962. A fost ales membru al Harvard Society of Fellows în 1963. În timpul în care a studiat la Harvard, şi în special atunci când a fost membru al Societăţii de Fellows (1963-1966), interesul principal al profesorului Kripke s-a deplasat spre filosofie. Devine lector la Princeton (1965 şi 1966) şi la Harvard (1966 – 1968). Este numit profesor asociat (conferenţiar) la The Rockefeller  University în 1968, apoi profesor în 1972 şi McCosh Professor of Philosophy la Princeton University în 1977. Saul Kripke a fost cea mai tânără persoană care a fost invitată vreodată să susţină Prelegerile John Locke la Oxford (1973) şi, ca urmare a reputaţiei sale în comunitatea academică internaţională, a primit numeroase titluri precum Premiul Schock în logică și filosofie (echivalentul Premiului Nobel în filosofie).

Publicaţiile profesorului Kripke sunt impresionante, atât în ceea ce priveşte numărul de cărţi şi lucrări de specialitate, cât şi în ceea ce priveşte diversitatea acestora şi calitatea lor de excepţie. Printre cele mai importante lucrări se numără: „A Completeness Theorem in Modal Logic” (1959), „Semantical Considerations on Modal Logic” (1963), „Naming and Necessity(1972, 1981), „Outline of a Theory of Truth” (1975), „A Puzzle About Belief’ (1979), „Wittgenstein on Rules and Private Language” (1982).

Saul Kripke se numără printre cei mai importanţi zece filosofi din ultimii 200 de ani. Prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Kripke, Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti se va bucura de prestigiul ştiinţific şi academic al unei mari  personalităţi internaţionale.

Profesorul Saul Kripke va participa, în perioada 28-30 mai 2011, la Bucharest Colloquium in Analytic Philosophy. Frege’s Philosophy of Mathematics and Language. Conferinţa, organizată de Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, va reuni personalităţi ale mediului academic de la numeroase universităţi din străinătate. Printre acestea se număra: Kit Fine, Graeme Forbes, Gabriel Sandu, Matthias Schirn.

sursa