Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București găzduiește proiectul de cercetare avataResponsibility, câștigător al prestigioasei competiții europene ERC Starting Grant – ediția 2023. Finanțarea în valoare de 1,5 milioane euro este oferită pentru 60 de luni (ianuarie 2024 – decembrie 2028) de European Research Council, prin programul HORIZON-ERC, în urma unei competiții cu o rată de succes de numai 15%.
Proiectul Avatar agency. Moral responsibility at the intersection of individual, collective, and artificial social entities in emergent avatar communities (acronim: avataResponsibility) explorează influența utilizării avatarurilor care integrează sisteme de inteligență artificială asupra comportamentului și practicilor morale. Cele mai promițătoare avataruri sunt cele digitale, augmentate și robotice, cu potențiale utilizări în realitatea fizică, virtuală și augmentată. Toate aceste medii vor deveni convergente odată cu expansiunea metaversurilor, a lumilor virtuale imersive bazate pe simulare și/sau augmentare a experienței și a infrastructurii Internet of Things (IoT). Tot mai mulți experți estimează că separarea tradițională dintre spațiul fizic, virtual și augmentat se va estompa progresiv. Utilizarea avatarurilor digitale, augmentate și robotice va deveni tot mai comună în activitatea cotidiană, fie că avem în vedere profesii și socializare, sau educație și medicină.
Pornind de la aceste predicții, avataResponsibility evaluează în ce măsură utilizarea avatarurilor va amplifica sau diminua responsabilitatea morală individuală și colectivă, cu implicații la nivelul politicilor publice. Cercetarea exploratorie urmărește întrebări precum: Suntem mai mult sau mai puțin responsabili moral atunci când acționăm prin intermediul avatarurilor? Ce criterii etice putem aplica pentru evaluarea efectelor produse de avataruri dotate cu inteligență artificială? Pentru a răspunde acestor întrebări sunt aplicate metode de investigare diverse, de la analiza conceptuală specifică tradiției filosofiei analitice, la instrumente de cercetare dezvoltate recent de filosofia experimentală și teoria rețelelor. Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea un cadru normativ de atribuire a responsabilității morale, care ține seama de interacțiunea dintre oameni, organizații și sisteme de inteligență artificială în comunități avatar emergente.
Coordonatoarea avataResponsibility, Mihaela Constantinescu, a condus anterior proiectul CoMoRe (Responsabilitate morală colectivă: de la organizații la sisteme artificiale. O re-evaluare a cadrului Aristotelic), derulat în perioada 2020-2022 și finanțat de UEFISCDI în cadrul competiției de proiecte pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE). Proiectul avataResponsibility continuă și extinde agenda de cercetare a proiectului CoMoRe de la atribuirea responsabilității morale agenților artificiali (sisteme IA) către comunități emergente de avataruri. Mihaela Constantinescu este lector la Facultatea de Filosofie a Universității din București și director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA).
Echipa de proiect
Director de proiect (Principal Investigator):
- Mihaela Constantinescu – Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA), Facultatea de Filosofie, Universitatea din București.
Cercetători seniori:
- Constantin Vică (CCEA, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București)
- Emilian Mihailov (CCEA, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București)
- Mihnea Dobre (ICUB Humanities, Universitatea din București).
Tineri cercetători:
- Cristina Voinea (CCEA, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București)
- Radu Uszkai (CCEA, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București & Academia de Studii Economice)
- Anda Zahiu (CCEA, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București).
Instituția gazdă: Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA), Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
Durata: 60 luni (ianuarie 2024 – decembrie 2028)
Buget: 1.494.688 €
Finanțator: European Research Council – ERC Starting Grant / HORIZON-ERC