Teoria argumentarii

escher 2Dana Jalobeanu

Marți 12-14, Amfiteatrul Titu Maiorescu

Motto: It is no exaggeration to say that the measure of a civilization is the degree in which the method of cooperative intelligence replaces the method of brute conflict (John Dewey)

Prezentarea cursului

Acesta este un curs introductiv de gândire critică și teoria argumentării. El se adresează în special studenților de anul I, însă este deschis oricui dorește să participe (nu aveți nevoie de o pregătire filosofică prealabilă).

Argument structure

 

Principalul obiectiv al cursului este să-i învețe pe studenți să recunoască, să evalueze și să construiască argumente (pe scurt: un argument este construit, ca în figura de alături, din premise și concluzie).

Vom lucra pe exemple, învățând tehnici de citire (critică) și evaluare (cu discernământ). Vom învăța că e important să determinăm și să analizăm premisele unui argument, să vedem care sunt sursele din care acestea provin (și cât sunt de credibile). Vom învăța și elemente de structură a argumentației și vom trece în revistă cele mai des întâlnite erori.

Cursul va fi structurat pe două module, ambele cu o importantă componentă practică.

Modulul I. Spitalul de argumenteowl laughing

Multe dintre argumente ajung la noi în forma lor slabă: premisele nu sunt clar delimitate de concluzie, lipsesc definițiile și explicațiile, unele definiții vor să treacă drept premise (sau invers, unele premise pozează în definții persuasive), argumentația este construită pe tot felul de premise implicite, presupoziții și prejudecăți, structura argumentației e riscantă sau de-a dreptul greșită.

Cum putem repara aceste argumente? Poate că unele exprimă păreri care merită să fie auzite. Însă părerile și susținerile noastre (sau ale altora) nu contează decât în măsura în care sunt formulate sub forma unor argumente tari.

Ca regulă generală (intuitivă), țineți minte regula verigii slabe:

  • Un argument nu este niciodată mai puternic decât cea mai slabă dintre premisele sale.

argument

Scopul modulului numit spitalul de argumente este să diagnosticheze problemele (și boala) argumentației, și să ofere posibile tratamente și soluții.

Reparând argumente, vom învăța să argumentăm. Citind și căutând erori în argumentarea altora vom învăța cum să devenim mai greu de manipulat.

Termeni cheie

Modulul II. Clubul de dezbateri

Vom învăța să construim argumente pentru a exprima un punct de vedere și vom învăța să exprimăm și să apărăm acel punct de vedere în cadrul unei dezbateri.

Vom organiza dezbateri filosofice învățând de la maeștri, astfel încât pe parcursul semestrului vom citi și discuta trei dintre dialogurile platonice de tinerețe: Alcibiade, Charmides și Apărarea lui Socrate. Vom încerca să dezbatem câteva dintre tezele filosofice prezente în aceste dialoguri (cu argumentele lui Platon, dar și cu argumentele prezentului).

Vom organiza însă și dezbateri în echipe pe teme ne-filosofice însă relevante pentru momentul actual (pe principiul că filosoful este – sau trebuie să fie – o voce importantă și actuală a cetății). In fisierul numit propuneri astept de la voi propuneri de teme pe care le considerați actuale și importante.

Organizarea cursului

Cursul va avea o componentă tradițională (prelegeri, discuții) precum și o componentă de interacțiune la distanță. Vom comunica între noi printr-un system de tip drop-box. În folderul comun din drop-box veti gasi materialele de lucru pentru seminar, lecturi suplimentare, propuneri de teme pentru dezbatere. Veți avea de încărcat în drop-box teme (cam pentru fiecare seminar), argumente (pentru spitalul de argumente) sau propuneri (de teme pentru dezbatere, texte pentru discuție etc.).

RussellCerințele cursului

  • Prezența și interacțiunea directă cu profesorul și cu grupul de colegi la curs și seminar (ca și prin intermediul drop-box-ului)
  • Cei care, dintr-un motiv sau altul, sunt siliți să lipsească, sunt rugați să mă anunțe din timp astfel încât să vedem dacă putem găsi soluții de recuperare
  • În folderul din drop-box numit propuneri aștept propunerile și sugestiile voastre, precum și feed-back cu privire la curs/seminar
  • Participarea activă la exercițiile grupate sub tilul spitalul de argumente
  • Participarea activă la dezbaterile organizate la seminar
  • Realizarea și predarea la timp a temelor de seminar (temele aduse după deadline nu se mai primesc)

Sistemul de notare

Toate activitățile cursului nostru vor primi puncte. Prezența la curs sau prezența activă la seminar vor fi notate cu 1 punct. Temele de seminar vor fi notate cu un punctaj care poate varia între 1 și 5 puncte sau 1 și 10 puncte în funcție de complexitatea temei. Studenții care vor pot scrie lucrări de seminar pe o temă data (vă rog să vă consultați cu mine înainte de a începe să scrieți). Important: nu se primesc teme după deadline și nu se acordă puncte retrospective. Pentru a intra în examen trebuie să aveți minimum 40 p.