Centrul de cercetare a istoriei și circulației ideilor filosofice are plăcerea de a anunța o dezbatere filosofică ocazionată de lansarea volumului Martin Heidegger. Adevărul despre caietele negre, de Friedrich Wilhelm von Hermann și Francesco Alfieri, în traducerea lui Paul Gabriel Sandu, Alexandru Bejinariu și Dragoș Grusea, publicat de editura Ratio et Revelatio (2021).

Dezbaterea, intitulată „Promisiunea și capcanele filosofiei. Cazul Caietelor Negre”, va fi moderată de Conf. Univ. Dr. Cristian Iftode și îi va avea ca invitați pe Asist. Univ. Dr. Paul Gabriel Sandu, Lect. Univ. Dr. Dragoș Grusea și Conf. Dr. Habil. Bogdan Mincă. Evenimentul va avea loc în Amf. Constantin Rădulescu Motru al Facultății de Filosofie a Universității din București și se va desfășura vineri, 18 noiembrie, începând cu ora 17.00.

Volumul este disponibil pe site-ul editurii Ratio et Revelatio: https://www.ratioetrevelatio.com/carti/martin-heidegger-adevarul-despre-caietele-negre/

„Apariția, începând cu 2014, a Caietelor Negre – volumele de însemnări, până acum nepublicate, ale lui Martin Heidegger – a produs valuri seismice în întreg mediul academic și naște încă dezbateri aprinse pe marginea antisemitismului lui Heidegger și a relației sale complicate cu național-socialismul. Cu ocazia lansării, în limba română, a lucrării lui von Herrmann și Alfieri, Adevărul despre Caietele Negre, vom încerca să punem în discuție termenii acestei dezbaterii și, cu o vorbă a lui Habermas, să gândim cu Heidegger, împotriva lui Heidegger”, a comentat Paul Gabriel Sandu.

Ratio et Revelatio prezintă această apariție editorială publicului larg astfel:

„O carte ai cărei autori iluștri – Friedrich von Herrmann, ultimul asistent al lui Martin Heidegger, și cercetătorul Francesco Alfieri – își propun nu doar să convingă prin argumente trainice, ci să și risipească încrîncenările față de marele filozof contemporan. La începutul anilor 2013 am aflat că în Caietele negre există locuri în care Heidegger discută tema evreilor sau pe cea a iudaismului (universal). Am înțeles imediat că publicarea acestor Caiete negre va da naștere unor nesfîrșite dezbateri internaţionale. Chiar în primăvara lui 2013 l-am rugat pe profesorul Friedrich-Wilhelm von Herrmann – ultimul asistent al bunicului meu şi, potrivit unei dedicaţii scrise de el, cel care avea să fie principalul editor al operelor sale complete – să-şi spună părerea despre aceste Caiete negre, dar mai ales despre pasajele privitoare la evrei ce pot fi găsite acolo şi care deveniseră deja publice, din perspectiva profundei sale cunoaşteri a gîndirii lui Martin Heidegger. În articolele şi studiile despre Caietele negre începeau să se răspîndească foarte repede expresii foarte pregnante precum „antisemitism onto-istoric” sau „antisemitism metafizic”. Prima întrebare care se ridică în acest context este următoarea: „Se poate vorbi, în genere, de un antisemitism inerent gîndirii heideggeriene?” Profesorul von Herrmann expune, în această lucrare, propriul răspuns la această întrebare. El a găsit în persoana profesorului Francesco Alfieri de la Universitatea Pontificală Laterană un colaborator care ne oferă aici o analiză filologică de ansamblu a volumelor 94, 95, 96 și 97 din operele complete (GA). Cei doi ajung la concluzii uimitoare, care fac cu putință o nouă perspectivă hermeneutică asupra Caietelor Negre”. (din Introducerea lui Arnulf Heidegger)”