Joi, 13 octombrie 2022, orele 12–14
– online –

Linkul pentru accesul online este:
https://meet.google.com/idm-boup-spy

Conferențiar: CS I dr. ION TĂNĂSESCU
Tema:
Brentano și filosofia pozitivă a lui Comte și Mill

Prezentarea va situa volumul Brentano and the Positive Philosophy of Comte and Mill (De Gruyter, 2022, 616 p.) în cadrul creat de următoarele teze ale cercetării Brentano:
1. Brentano ca fondator de școală (Husserl, Meinong, Twardowski …).
2. Psihologia din punct de vedere empiric (1874) ca operă de filosofie a minții.
3. Psihologia empirică și psihologia descriptivă ca psihologii echivalente, expresii ale unuia și aceluiași proiect teoretic.

Pe acest fundal, voi susține următoarele teze:
1. Psihologia empirică și psihologia descriptivă brentaniană sunt două proiecte teoretice distincte – există cel puțin șase argumente în favoarea acestei teze.
2. Psihologia empirică brentaniană nu este doar o operă de filosofie a minții, așa cum este citită de peste un secol, ci și o operă de metodă a științei.
3. Brentano nu trebuie considerat doar ca fondator al școlii sale, ci și ca filosof al sec. XIX, contemporan cu Comte și Mill, de la care a și preluat idei metodologice fundamentale pentru edificarea psihologiei empirice.
În același timp, voi prezenta concis câteva perspective noi propuse în volum referitoare la relațiile dintre cei trei autori în privința teoriei stadiilor, a ideii de progres și declin, a intenționalității, fenomenalismului metodologic etc.

Linkul pentru accesul online este:
https://meet.google.com/idm-boup-spy

______________________________________________________

Următoarea comunicare:

  • 10.2022: CONSTANTIN STOENESCU (Universitatea din București),  ALEXANDRU BEJINARIU (Societatea Română de Fenomenologie), „Fenomenalismul metodologic al lui Mill și ideea de conținut descriptiv și intențional la Husserl”