Later edit: Cei ce nu au putut participa faţă-în-faţă la decernarea premiilor concursului „Min(u)te de filosofie” dar şi-ar dori să capete diploma de participare la concurs sunt rugaţi să-i scrie lui andrei.marasoiu@filosofie.unibuc.ro un mesaj care să includă numele lor complet, numele liceului din care provin, numele profesorului îndrumător şi o adresă poştală la care pot primi diploma de participare.

____________________________________________

Facultatea de Filosofie a Universității din București are plăcerea de a anunţa câștigătorii concursului „Min(u)te de filosofie”, dedicat tuturor elevilor şi aflat la prima sa ediție.

Mai multe detalii despre inițiativă sunt disponibile aici: https://filosofie.unibuc.ro/2022/04/22/minute-de-filosofie-concurs-de-contributii-filosofice-adresat-liceenilor/

Premiul I:

 • Daria Ilie (C.N. „Sfântul Sava”), „Despre criterii pentru selectarea informațiilor relevante moral și excepții”

Premiul al II-lea:

 • Ilinca Bogza (C.N. ,,Elena Cuza”), „Ar fi preferabilă adoptarea unui sistem penitenciar reabilitant în locul celui tradițional?”
 • Amer El-Ibrahim (C.N. “Gheorghe Lazăr”), “Eseu despre nemurirea şi tripartiția sufletului la Platon”

Premiul al III-lea:

 • Alexandra Ștefania Pavel (C.N. “Constantin Carabella”, Târgoviște), „Cui îi aparține arta?”
 • Eliza Iliescu (Liceul “Dimitrie Paciurea”), “Fericirea – o mare întrebare pentru tinerii de azi”

Alături de aceștia, următorii participanți sunt scutiți de la plata taxei de înscriere la Facultatea de Filosofie în prima sesiune de admitere în care candidează: Ana Chițu, Dragoș-Nicolae Ulcă, Gheorghe-Laurențiu Olteanu, Răzvan Nicolescu şi Sebastian-Marian Leonte.

Comisia de jurizare a inclus pe: conf. dr. Mihaela Constantinescu, asist. dr. Paul Gabriel Sandu, asist. dr. Alexandru Dragomir şi asist. dr. Andrei Mărăşoiu

Premiile vor fi decernate de către:

 • conf. dr. Emanuel Socaciu, prodecan al Facultății de Filosofie
 • prof. dr. Constantin Stoenescu, director al Departamentului de Filosofie Teoretică
 • conf. dr. Cristian Iftode,  director al Departamentului de Filosofie practică și Istoria filosofiei

Această primă ediție a concursului s-a bucurat de contribuțiile participantelor şi participanților din întreaga tara. Toți sunt invitați la festivitatea de premiere, ce va avea loc faţă în faţă, la sediul facultății din Splaiul Independenţei nr. 204, București, miercuri, 8 iunie 2022, începând cu ora 11 dimineața. Acestea şi aceștia vor primi diplome de participare în cadrul festivității.

Cei ce nu pot participa direct la eveniment sunt rugați să îi scrie lui andrei.marasoiu@filosofie.unibuc.ro pentru a primi detalii de conectare via Zoom.

Later edit:
Dragi elevi,
Pentru a putea veni în întâmpinarea voastră, a tuturor, am amânat termenul de primire a eseurilor voastre (în format text, video sau podcast) pentru luni, 23 mai, ora 23:59 – o lună începând de astăzi! Urmând ca eseurile să fie jurizate în săptămâna imediat următoare.
Ne-am gândit în special la acelea sau aceia dintre voi la care vestea a ajuns, poate, mai târziu. Ne-am bucura foarte mult să primim contribuțiile voastre de idei! Între timp, folosim prilejul şi ca să vă urăm zile liniştite alături de cei dragi.
Sărbători fericite!
Facultatea de Filosofie
____________________________________________________________________________________

Dragi viitoare studente și viitori studenți,

Chiar dacă voi știți unele lucruri despre facultatea noastră, cum ar fi că vă așteptăm în fiecare an cu brațele deschise, ne-am gândit că e o idee bună să vedem ce faceți voi înainte de a vă cunoaște în sălile noastre de curs și seminar.
Așa că vă lansăm o provocare: un concurs de creație la care să poată participa toate elevele și toți elevii de liceu. Puteți alege orice temă vă pasionează! Ce este conștiința? Cum descifrăm o metaforă? Pot roboţii gândi? E dreptul unuia la hrană obligația altuia de a-l hrăni? Este dreptul la liberă exprimare o scuză pentru discursul urii? Este Internet-ul un spațiu al libertății, al bullying-ului, al consumerismului? Și multe, multe altele, pe care voi le alegeți.
Organizat acum prima oară, acesta nu e un simplu concurs, ci un prilej pentru a intra în dialog: împărtășiți-ne gândurile, speranțele și temerile care nu vă dau pace. Participând, deschideți un drum către cunoașterea de sine și, de ce nu, către transformarea voastră în cei ce vă doriți să fiți.
Vă lăsăm pe voi să alegeți maniera în care vreți să facem cunoștință, în funcție de mijloacele de exprimare care vi se potrivesc cel mai bine și cu care vă simțiți cel mai confortabil. Pe lângă o secțiune „clasică”, dedicată textelor scrise, concursul nostru încurajează și modurile de exprimare „alternative”.
Singura regulă e sinceritatea. Nu ezitați să contraziceți filosofi noi sau vechi, și să vă susțineți propriile idei. Fiți creativi, cu simțul umorului, dar și critici și analitici! Atenți la argumente, dar și pregătiți cu exemplul frapant.
Iată ce secțiuni vă propunem în concurs:

 • Eseu scris (maxim 7 pagini)
 • Vlog/Discurs video (filmat, montat, animat) (maxim 10 minute)
 • Podcast (maxim 20 de minute)

Cele mai inspirate realizări ale voastre – și suntem convinși că vor fi multe! – vor fi postate pe site-ul facultății și pe pagina de FB.
Mai mult, cele clasate / cei clasați în primele 10 locuri vor avea asigurată gratuitatea înscrierii la admiterea la Facultatea de Filosofie.

Elevii care participă la concurs vor primi diplome de participare

Calendarul concursului este următorul:

 • 15 februarie 2022 – 27 aprilie 2022 23 mai 2022: perioada de trimitere a lucrărilor prin intermediul formularului https://forms.gle/pj3mGGc7XdwV6jfR6
 • 28 aprilie 2022 – 8 mai 2022 24 mai 2022 – 02 iunie 2022: perioada de jurizare

P.S. Dincolo de acest concurs la care ne-am bucura mult să participați, îndrăznim cu încă o rugăminte: scrieți-ne un mesaj în secțiunea „Gânduri de la liceu”. Ce alte inițiative sau proiecte credeți că ar fi oportune pentru a ne cunoaște mai bine, pentru a sprijini – sperăm, cu pricepere – dorința voastră de a aprofunda filosofia încă de pe băncile liceului? Știm că gândurile filosofice au această calitate de a fi neliniștitoare, provocatoare, incitante – de a nu vă lăsa în pace. Știm că în fiecare dintre voi se ascunde un viitor filosof adevărat. Pe scurt, ce v-ați dori ca noi să facem pe viitor pentru a fi mai aproape de voi?