,,Acțiune și rațiune”- in memoriam Valentin Mureșan
Editura Universității din București, 2021

Valentin Mureșan urma să se pensioneze în vara anului 2018. Colegi și colaboratori ai săi au socotit că acesta este un moment potrivit pentru a pregăti o carte consacrată personalităţii și operei sale. Potrivit modelului adoptat, contribuţiile participanţilor la acest volum urmau să fie precedate de reflecţii autobiografice, intelectuale și profesionale ale celui omagiat. Invitaţiile de colaborare la volum au fost trimise de editori în prima jumătate a anului 2019. Aceștia, ca și cei care au răspuns invitaţiei lor, nu și-au închipuit că Valentin Mureșan nu va fi în măsură să-și scrie propria contribuţie, că el nu va fi printre noi când va apărea acest volum.
Nimeni nu a bănuit că Mureșan nu se va putea bucura de provocările cuprinse în contribuţiile colegilor și prietenilor săi, de plăcerea de a le discuta și comenta. Și, de asemenea, că cititorii acestui volum vor fi lipsiţi de relatările retrospective și reflecţiile sale, cele care i-ar fi interesat poate cel mai mult pe nu puţini dintre ei.
Volumul ,,Acțiune și rațiune”, editat de Emilian Mihailov, Mihaela Constantinescu și Mircea Flonta, reunește importante contribuții academice și 11 evocări emoționante ale profesorului Valentin Mureșan. Evenimentul de lansare a cărții îi are ca invitați pe Emilian Mihailov, Mihaela Constantinescu, Mircea Flonta și Mircea Dumitru.
Evenimentul se desfășoară prin intermediul platformei online Zoom. Link către sesiune: https://us02web.zoom.us/j/86773916016
Evenimentul începe la 18:00 și durează o oră și jumătate.