Luni, 15 martie 2021, Departamentul de Filosofie Teoretică al Facultății de Filosofie și Centrul de Cercetări în Logica, Filosofia și Istoria Științei din cadrul Universității din București organizează online o nouă ediție din cadrul seriei de conferințe „Seminarul de cercetare de luni”. Invitatul evenimentului, care va avea loc în intervalul orar 18:00-20:00, este prof. univ. dr. Mircea Dumitru, cadru didactic al Facultății de Filosofie și fost rector al UB cu o prezentare pe tema A Free Logic for Fictionalism? On Failed Reference in Meaningful Discourse.

Prelegerea profesorului Dumitru va dezbate mai multe concepte și teorii distincte care țin de paradigma „logicii libere negative” (Negative Free Logic). Astfel, invitatul va aborda analitic ipoteza formulată de filosoful contemporan Mark Sainsbury, potrivit căruia în limbajul cotidian folosim în vorbire „referințe fără referent” care, contextualizate, ajung să capete valoare de adevăr, cât și pe cea a filosofului american Donald Davidson, în accepțiunea căruia toate propozițiile simple care conțin „nume goale” (referințe fără referenți, de tipul personajelor din ficțiuni) sunt false. Prelegerea este rezultatul unui efort comun și al unei colaborări cu prof. univ. dr. Frederick Kroon, cadru didactic la University of Aukland.

Profesorul Mircea Dumitru predă Filosofia analitică și Logică filosofică la Universitatea din București. Mircea Dumitru este doctor în Filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) cu o teză de logică matematică despre modalitate și incompletitudine, obținând o a doua diplomă de doctor în filosofie la Universitatea din București, cu o teză de filosofia limbajului despre neo-fregeanism și neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziționale și a referinței directe. Mircea Dumitru este autorul a peste 50 de articole în reviste de specialitate și capitole care acoperă teme din logică modală, teorii despre adevăr, semnificație, raționalitate, filosofia lui L. Wittgenstein, logică contemporană, realism, esențialism, relativism. De asemenea, a tradus în limba română lucrări de Ludwig Wittgenstein, Willard Van Orman Quine, Saul Kripke, Kit Fine, Robert Nozick, Thomas Nagel și Graeme Forbes. A fost rector al Universității din București între 2011 și 2019 și ministru al Educației din iulie 2016 până în ianuarie 2017. A fost președintele Societății Europene de Filosofie Analitică (2011-2014). În 2014, prof. Mircea Dumitru a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Mai multe informații despre prof. univ. dr. Mircea Dumitru sunt disponibile aici.

Conferința va fi disponibilă pe canalul YouTube

Link-ul va fi postat pe pagina de Facebook a Departamentului de Filosofie Teoretică a Facultății de Filosofie a UB înainte de desfășurarea evenimentului. Persoanele interesate să participe la reuniune pot trimite un mesaj la adresa de e-mail andrei.morosoiu@filosofie.unibuc.ro.

Prezentarea, susținută în limba engleză, va fi înregistrată și va fi disponibilă și pe YouTube în perioada următoare.