Conferințe – Chișinău

Lector univ. dr. Marin Bălan

Invitație

Laboratorul Filosofie Teoretico-practică și Epistemologie aplicată, Institutul de cercetare și inovare,  Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității de Stat din Moldova.

 

7 decembrie 2020, ora 16.00:

Filosofia pentru copii și filosofia academică

Abstract

Reputația de disciplină dificilă planează încă asupra filosofiei; de aceea, studiul acesteia ar trebui să aibă loc mai degrabă în universități decât în școli, profesorii „clasici” știind că filosofia nu se poate învăța fără texte ale unor autori precum Platon, Aristotel, Descartes, Hume, Kant, Nietzsche sau Wittgenstein. Chiar fondatorul filosofiei pentru copii, Matthew Lipman, era profesor la Universitatea Columbia când a început să exploreze căi alternative în vederea predării logicii, dezamăgit fiind de faptul că studenții săi aveau dificultăți în a trata subiectele în mod critic și reflectiv. Căci studenților le lipseau abilitățile euristice și argumentative care tocmai cu ajutorul filosofiei se formează. În prezentare se arată că filosofia pentru copii nu este filosofia academică explicată copiilor, ci o filosofie care se face cu elevii din clasa transformată în comunitate de cercetare filosofică, alături de profesorul devenit facilitator și care reintră, odată cu ei, în dimensiunile filosofice ale existenței.

 

10 decembrie 2020, ora 16.00

Tipuri de texte folosite în atelierele de filosofie pentru copii

Abstract

Materialul didactic dezvoltat de fondatorul filosofiei pentru copii, Matthew Lipman, cuprinde, pe de o parte, povestiri structurate într-o formă dialogică, pe de altă parte, manuale aferente acelor povestiri. Ulterior, gama textelor cu rol de stimul în atelierele de filosofie pentru copii s-a diversificat, în prezent, fiind folosite mai ales povești din diferite arii culturale și cărți ilustrate (picture books). În prezentare este evidențiat faptul că textele alese spre a fi citite în atelierul de filosofie pentru copii trebuie să pornească de la situații concrete în care elevii se găsesc cufundați de mici și să îi încurajeze să descoperă filosofia ca și când ar fi fost ceva atât de apropiat, dar trecut neobservat, până atunci.