Facultatea de Filosofie a Universității din București anunță cu adâncă durere decesul profesorului Valentin Mureșan în dimineața zilei de 3 februarie 2020.

Valentin Mureșan s-a născut pe data de 11 februarie 1951 în orașul Dej, județul Cluj. Între 1967 și 1970 a urmat cursurile liceului „Mihai Viteazul” din Turda, iar între 1970 și 1974 pe cele ale Facultății de Filosofie, Universitatea din București. A devenit doctor în filosofie în anul 1991, cu o teză pe tema progresului în știință.

Din 1978 până în 1992 a fost asistent universitar în cadrul Departamentului de filosofie, logică, psihologie și sociologie al Universității Politehnica din București, iar în 1992 a devenit profesor de filosofie morală la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București. A contribuit în mod decisiv la dezvoltarea instituțională a facultății și a învățământului universitar din România, din postura de șef al catedrei de filosofie politică și morală (1995-1996), decan al Facultății de Filosofie (1996-2001), director al Școlii doctorale (2010-2016). De asemenea, Valentin Mureșan a condus programe instituționale majore de reformă a învățământului superior, la nivel național sau de facultate, precum Phare (1996-2001) și Tempus (1993-2000). Drept recunoaștere a meritelor sale academice i-a fost acordat în anul 2000 ordinul național „Serviciul credincios” în grad de cavaler. Cartea sa, Apusul unei filosofii, a primit din partea Academiei Române premiul „Mircea Florian” în 1997. A fost unul dintre fondatorii, în 2004, ai Centrului de Cercetare în Etica Aplicată (CCEA), pe care l-a condus de la înființare până în 2016, când a devenit director onorific. Valentin Mureșan a fost, nu în ultimul rând, Distinguished Research Fellow al The Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, University of Oxford.

Profesorul Valentin Mureșan a fost un important promotor al domeniului filosofiei morale și al eticii aplicate în România, la începutul anilor 1990, și cel mai dedicat susținător al acestuia din ultimii treizeci de ani. Prin cărțile, articolele și traducerile sale, prin neobosita implicare în construcția infrastructurilor etice – comisii și coduri de etică, metode și proceduri de decizie morală etc. – și prin îndrumarea atentă și riguroasă a miilor de studenți, masteranzi și doctoranzi cu care a lucrat, Valentin Mureșan a fost un creator de școală și a lăsat o moștenire intelectuală și instituțională unică, pentru care îi suntem adânc recunoscători. Dispariția prematură a profesorului Mureșan lasă un gol dureros în inimile tuturor celor care l-au cunoscut și reprezintă o pierdere pentru viața academică și filosofică din România.

Opera sa filosofică este vastă, mărturie a unei puteri de muncă și a unei forțe intelectuale impresionante. Valentin Mureșan a publicat șaptesprezece cărți, printre care prima serie de comentarii din literatura filosofică românească pentru operele fundamentale ale filosofiei morale (Comentariu la „Republica” lui Platon – 2000, Comentariu la „Utilitarismul” lui J.S. Mill – 2002, Comentariu la „Etica nicomahică” – 2006, Comentariu la „Întemeierea metafizicii moravurilor” – 2007) și una dintre primele abordări extinse ale managementului eticii în organizații (2009). De asemenea, a editat și coeditat șaptesprezece volume colective, a coordonat efortul de traducere în limba română a unor lucrări importante din istoria filosofiei și a scris peste 60 de articole și capitole de cărți.

Adunarea comemorativă va avea loc marți, 4 Februarie, de la orele 18:00, în amfiteatrul „Mircea Florian”, Facultatea de Filosofie (Splaiul Independenței nr. 204).

Sicriul cu corpul neînsuflețit va fi depus la capela Cimitirului Giulești-Sârbi în seara zilei de 4 februarie 2020.

Ceremonia religioasă și înmormântarea vor avea loc joi, 6 februarie 2020, ora 13.00.

„Un om care are posibilitatea să trăiască o viață împlinită – iar nu unul care doar se fălește din când în când cu ea din perverse rațiuni de «imagine» – merită într-adevăr să fie lăudat și bănuit că a avut șansa întâlnirii unui daimon bun care l-a luat în grijă.” – Valentin Mureșan, Comentariu la Etica nicomahică.