Bucharest Workshop in Military Ethics

Centrul de Cercetare în Etică Aplicată organizează prima ediție a Bucharest Workshop in Military Ethics, în parteneriat cu Uehiro Center of Practical Ethics, Oxford. Primul workshop despre etică militară din țară va reuni cercetători de la Oxford, de la Universitatea Hiroshima (Japonia) și CCEA. De la colectarea de date privitoare la siguranța națională, la lupta împotriva terorismului și arme autonome, la problema forței persoanale, temele propuse de către vorbitori sunt deosebit de relevante pentru dezbaterile contemporane.

”Workshopul este organizat prin intermediul programului Erasmus+.*

Evenimentul va avea loc joi, 23 mai 2019, a Facultatea de Filosofie, Universitatea din București, Amfiteatrul Titu Maiorescu, începând cu ora 16:00.

Program

16.00 – 16.45 Seumas Miller (University of Oxford), National Security Intelligence Collection: The Just Intelligence Model

16.45 – 17.30 Michael Robillard (University of Oxford), Counter-Terrorism and the Ethics of Weaponized Narrative

17.30 – 18.15 Shunzo Majima (Hiroshima University), Ethics of Lethal Autonomous Weapons Systems

18.15 – 19.00 Emilian Mihailov (University of Bucharest), The Problem of Personal Force: Remote Killing and Human Agency

Despre vorbitori

  • Seumas Miller este cercetător postdoctoral senior în cadrul Centrului pentru Etică Practică Uehiro, Oxford. Acesta este autorul și coautorul a 200 de articole academice și 20 de cărți, dintre care amintim ,,Moral Foundations of Social Institutions” (Cambridge University Press, 2010), ,,Shooting to Kill: The Ethics of Police and Military Use of Lethal Force” (Oxford University Press, 2016), ,,Institutional Corruption: A Study in Applied Philosophy” (Cambridge University Press, 2017) și ,,Dual Use Science and Technology, Ethics and Weapons of Mass Destruction ”(Springer, 2018).
  • Michael Robillard este cercetător postdoctoral al Centrului pentru Etică Practică Uehiro, Oxford. Principalele sale interese de cercetare se axează responsabilitatea colectivă și terorismul global, etica recrutării militare, arme automate, ameliorarea soldaților, relația viitoarelor generații cu războiul și dialogul dintre veterani și civili. Michael este veteran al războiului din Iraq, absolvent West Point și fost ranger Airborne. Acesta este gazda podcastului ,,Homo Furens: A Podcast about War & Society, alături de Bob Underwood.
  • Shunzo Majima este profesor asociat la Universitatea din Hiroshima. Principalele sale interese în cercetare sunt sistemele complexe, tehnologii educaționale, politica și relațiile internaționale. Shunzo este autorul a numeroase lucrări, inclusiv “Ethics of Hostage Taking”(Ethics in Biology, Engineering, and Medicine, 2015), “Just Torture?” (Journal of Military Ethics, 2012), “Civilian Protection as Political Rhetoric? : A Case of the Israeli-Palestinian Conflict” (The Annual Report on Cultural Science, 2009). Acesta este consilierul Asociației Japoneze pentru Filosofie Contemporană și Aplicată și editor-șef al jurnalului de Etică Aplicată și Filosofie.
  • Emilian Mihailov este directorul executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) și lector la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București. A fost cercetător postdoctoral al Academiei Române, Filiala Iași, și a efectuat multiple vizite de cercetare la Oxford Uehiro Center for Practical Ethics. Printre interesele de cercetare ale lui Emilian se numără neuroetica, psihologia morală, etica lui Kant, filosofia morală analitică, etica aplicată și evoluția moralității. În momentul de față,acesta analizează implicațiile experimentelor din psihologia morală și neuroștiință pentru etica normativă și aplicată.