Abia în 2002 a introdus UNESCO în calendarul aniversărilor Ziua Mondială a Filosofiei. Întârzierea s-a datorat, poate, faptului că am fost preocupați, cu toții, mai degrabă să aplicăm și să dezvoltăm principii și valori precum democrația, drepturile omului, justiția sau egalitatea decât să examinăm bazelor lor conceptuale.

Ziua Mondială a Filosofiei e un prilej să onorăm mirarea, întrebarea, critica, dialogul, gândul, analiza, cercetarea și toate încercările filosofice cu privire la provocările din școală sau din lume, din știință sau religie, de acum sau din totdeauna.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Filosofiei, Centrul de Formare în Filosofie din Facultatea de Filosofie a Universității din București organizează două întâlniri cu elevii:

  • Chiar în ziua de joi, 15 noiembrie, de la ora 10 la ora 11, elevii din clasa I C („Clasa Micilor Campioni”), profesor Georgeta Șerban, de la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” din București vor filosofa cu Broscoi și Brotac, într-un atelier de Filosofie pentru copii animat de Marin Bălan.
  • Iar vineri, 16 noiembrie, la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, va avea loc o PHILO-CAFE. Elevii din Cercul de filosofie condus de doamna profesoară Crina-Cecilia Savu se vor întâlni cu studenți de la Facultatea de Filosofie, unii dintre ei „vianiști”, și vor dialoga, timp de două ore, după o metodă propusă de lector univ. dr. Marin Bălan.