Dezvoltarea remarcabilă a multiplelor aplicații în artificială din ultimele decade a contribuit la întărirea unei puternice mișcari intelectuale numite “transumanism”. Această idee (îmbrațișată de numeroși oameni de stiință, scriitori, futurologi etc.) este ghidată de convingerea că progresul accelerat în inteligența artificială, în genetică și în nano-technologie va crea în viitor tehnologii avansate pentru omenire; transumanistii au ca obiectiv utilizarea acestora pentru a ne permite să îmbunătățim și să depășim limitele biologiei noastre, și astfel să depășim condiția umană, evoluând într-o noua fază – “transumana” -, care va fi superioară atat fizic-biologic (forță fizică, capacitate emoțională superioară, longevitate) cât și cognitiv (inteligență superioară).
Aceste presupozitii ale transumanistilor sunt foarte îndrăznețe, chiar radicale, și o întrebare legitimă este: “au ele o baza științifică, sau sunt pur si simplu science-fiction?”.
Miercuri, 16 mai, 2018, în cadrul conferinței intitulate „Inteligența artificială, transumanismul și singularitatea tehnologică”, profesorul Dan Cautis, de la Universitatea din Georgetown, va analiza aceste presupozitii, precum si validitatea argumentelor transhumanistilor, împreună cu implicatiile filozofice, sociale si religioase ale acestor previziuni.
Conferința, care se va desfășura între orele 18 și 20, în Amfiteatrul Titu Maiorescu, are loc în cadrul Seminarului de cercetare al Departamentului de Filosofie Teoretică. Intrarea este liberă.