PHILO-CAFE, la Liceul Teoretic Bulgar „Hristo Botev” din București

Marți 17 aprilie, de la ora 10.00

Un grup de elevi de la Liceul Teoretic Bulgar „Hristo Botev” din București se vor afla, timp de o oră și jumătate, într-un dialog cu profesor dr. Constantin Stoenescu și lector dr. Marin Bălan de la Facultatea de Filosofie.

Întâlnirea are loc în cadrul Programului Național „Școala Altfel” și este organizată sub egida Centrului de Formare în Filosofie (CFF) din Facultatea de Filosofie, în parteneriat cu Liceul Teoretic Bulgar „Hristo Botev” din București (profesori: Ingrid Niculescu și Codruț Mihail Dumitrache. Pentru discuție, organizatorii propun două subiecte:

  1. Progresul tehnic poate fi bun pentru om, dar rău pentru natură?
  2. Este hedonismul la fel de periculos ca violența, pentru libertate?

Elevii vor fi introduși în problematică prin scurte prezentări de început, care nu vor depăși în total 10 minute; după aceea, vor alege prin vot subiectul pentru discuție. Vor formula o serie de cel puțin zece întrebări; apoi, vor vota pentru cea mai interesantă întrebare – de la aceasta va porni dialogul.

În timpul dialogului, toți participanții vor respecta câteva reguli:

  1. ascultăm pe cel ce vorbește;
  2. prioritate are cel care n-a vorbit încă sau a vorbit mai puțin;
  3. nu vorbim nici prea mult, nici prea des;
  4. spunem ceea ce gândim, dar de asemenea gândim ceea ce spunem;
  5. respectăm ideile celorlalți.

Privilegiate în timpul dialogului vor fi problemele pe care și le pun elevii, iar din punct de vedere pedagogic, accentul va cădea pe capacitatea lor de a gândi, a asculta, a dezbate, a argumenta, a pune întrebări mai degrabă decât pe vehicularea unor concepte sau a unor nume de filosofi. Protagoniști vor fi deci elevii participanți, iar animatorii vor favoriza interogarea și problematizarea în dauna răspunsurilor și explicațiilor.

Activitatea se va închei cu reflecții scrise ale participanților.