Cum devin profesor de filosofie?

WORKSHOP

Joi, 22 martie, de la ora 10.00

Amf. Constantin Rădulescu-Motru

 

If we teach today’s students as we taught yesterday’s, we rob them of tomorrow.

John Dewey

 

Profesorii de filosofie găsesc în general cele mai multe oportunități de angajare la colegii și licee, unde pot preda Logică, argumentare şi comunicare, la clasa a IX-a, și Filosofie, la clasa a XII-a. Filosofia nu face parte din curriculumul de bază pentru clasele de gimnaziu (V-VIII), precum istoria sau geografia. Dar profesorii de filosofie pot preda disciplina Educație socială, la clasele a V-a (Gândire critică și drepturile copilului), a VI-a (Educație interculturală) și a VII-a (Cetățenie și democrație).

Ce trebuie să știe absolvenții Facultății de Filosofie care doresc să devină profesori de filosofie? Cum ajung ai să se angajeze ca profesori la un colegiu, un liceu sau o școală generală?  Ce condiții trebuie să îndeplinească un profesor pentru a preda filosofia la colegiu sau liceu? Cum e mai ușor, pentru un profesor de filosofie, să se angajeze cu normă întreagă la un colegiu sau liceu? Cum decurge perfecționarea unui profesor de filosofie? Ce este o inspecție la ora de filosofie sau logică?

Worksop-ul este organizat sub egida Centrului de Formare în Filosofie (CFF). Sunt așteptați să participe activ toți studenții din Facultatea de Filosofie înscriși la modulul Psiho-Pedagogic: studenții din anii I, II, III, dar și masteranzi care au absolvit primul ciclu în cadrul modulului.

Vorbitori invitați:

  • Eugen Stoica, inspector general, Ministerul Educației Naționale;
  • Adrian Horvat, inspector școlar pentru Socio-Umane, Inspectoratul Școlar al Municipiului București

Moderator: Marin Bălan, director CFF