În planul de lucru pentru anul 2015 aprobat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, Centrul de Informare Europe Direct București din cadrul Institutului European din România, va elabora broșura cu tema Experienţe prin Erasmus în contextul Anului European pentru Dezvoltare – de ce vreau sa mă întorc acasă?.

Tot mai mulţi tineri români, plecaţi să studieze prin intermediul programelor europene de mobilitate la facultăţi de prestigiu din Europa și nu numai, se gândesc să se întoarcă în ţară. Sunt specialişti în diverse domenii, de la IT, marketing sau finanţe, la studii europene, care sunt dispuşi să renunţe la beneficiile financiare mai mari din străinătate pentru a-şi pune în aplicare proiectele şi pentru a-şi construi o carieră de succes aici, în ţară.

Datele UNESCO arată că peste 30.000 de români studiază la universităţi din Europa. Cei mai mulţi în Italia, Marea Britanie, Germania, Olanda şi Danemarca. Potrivit estimărilor agenţiilor de recrutare, jumătate dintre aceştia se gândesc să se întoarcă în România, din ce în ce mai mulţi în comparație cu anii trecuţi.

Astfel, materialul informativ ce urmează a fi realizat îşi propune să reunească poveştile de succes ale tinerilor români beneficiari ai unor burse de studiu în afara graniţelor ţării, detalii despre procedura de selecţie, despre experienţa de studiu într-un sistem de învăţământ diferit şi, mai ales, de ce au ales să se întoarcă în ţară după finalizarea studiilor. De asemenea, în contextul Anului European pentru Dezvoltare, încurajăm promovarea povestirilor privind experiențele de studiu în state vulnerabile, aflate în curs de dezvoltare, care nu fac parte din continentul european, dar care beneficiază din partea UE de ajutor pentru dezvoltare, din întreaga lume, de la Afganistan până la Zimbabwe, India, Malaysia sau mai multe țări din America Latină. Anul European pentru Dezvoltare este anul poveștilor, în care relatăm despre cum putem impulsiona participarea la dezvoltare, din dorința de a oferi o nuanță diferită comunicării despre cooperarea internațională, de a aduce în prim planul discuțiilor poveştile tinerilor obișnuiți, adesea cei mai dinamici și importanți factori de schimbare în comunitățile în care își desfășoară activitatea.

În acest sens, Europe Direct București face apel către toți tinerii studenți din țară, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, să se implice în realizarea publicației cu o povestire despre o experiență de studiu în străinătate, care a avut un impact considerabil în dezvoltarea profesională și personală. Cei interesați sunt rugați să ne trimită un text (eseu) în limba română de aprox. 1-2 pagini, redactat în Microsoft Word (format .doc sau .docx), font Times New Roman, 12, alături de o scurtă descriere personală (câteva trăsături de personalitate, hobby-uri și ocupația în prezent), o fotografie a autorului și maximum 3 fotografii din călătoria de studiu. Materialele se transmit atașat la adresa de e-maileuropedirect.bucuresti@ier.ro cu precizarea datelor personale ale autorului: nume, prenume, vârstă, date de contact – adresă, telefon, e-mail. Termenul limită: 10 mai 2015! Echipa Europe Direct București va selecta cele mai potrivite materiale care vor fi incluse și publicate în broșura menționată.

Broşura axată pe tema descrisă promovează implicarea tinerilor în programele de mobilitate la nivel European, cum ar fi Erasmus+, şi pune accentul pe ideea aplicării la noi în ţară a cunoştinţelor dobândite în universităţile de prestigiu din Europa și nu numai. Materialul va fi foarte util studenţilor implicaţi în astfel de proiecte, profesorilor, universităţilor, autorităţilor şi factorilor decizionali în măsură să identifice politici de atragere a tinerilor români înapoi în ţară. Publicaţia va fi tipărită şi disponibilă online pe site-ul CIED București: http://europedirectbucuresti.ier.ro/publicatii/. Exemplarele tipărite vor fi distribuite diverselor categorii de grupuri-ţintă: tineri, studenţi, cadre didactice, mediul academic, autorităţi locale și regionale, reprezentanți din mediul public și privat, dar şi publicului larg, vizitatorilor Centrului, participanţilor la evenimente etc.

Sursa: http://europedirectbucuresti.ier.ro/oportunitati-europene/experiente-prin-erasmus-in-contextul-anului-european-pentru-dezvoltare-de-ce-ce-vreau-sa-ma-intorc-acasa/