Facultatea de filosofie (UB) vă invită la evenimentul de lansare a cărţii „Pastila roşie” de Daniel Nica, pe 24 martie, de la ora 18.30, în Librăria Cărtureşti-Verona (la Ceainărie).

Alături de Daniel Nica se vor afla Lect. Dr. Cristian Iftode şi Conf. Univ. Dr. Emanuel Socaciu. Evenimentul va fi moderat de Magdalena Mărculescu, director editorial Editura Trei, şi absolventa a Facultăţii de filosofie.

„Pastila roşie” este un eseu captivant care împleteşte filosofia morală cu hermeneutica şi istoria ideilor; o poveste cuceritoare despre viaţa morală şi împlinirea de sine. Această carte arată că filosofia vorbeşte despre lucrurile care ne privesc direct.

În urma filmului Matrix, „pastila albastră“ şi „pastila roşie“ au devenit simboluri ale culturii pop, reprezentând alegerea între o viaţă de iluzii fericite şi o existenţă uneori incomodă, dar întotdeauna conştientă. Cartea de faţă porneşte de la convingerea că — fără să fim cu adevărat conectaţi la o maşină de iluzii — trăim totuşi într-o lume plină de amăgiri şi adevăruri prefabricate. Dintre acestea, două astfel de „adevăruri“ sunt puse sub semnul întrebării, cu speranţa că am putea gândi lucrurile şi altfel decât suntem obişnuiţi. Primul este acela că moralitatea înseamnă sacrificiul libertăţii şi al împlinirii de sine. Al doilea este că fericirea înseamnă ignoranţă. Pastila roşie se doreşte un antidot pentru aceste două dogme ale omenirii civilizate. Speranţa din care se nasc aceste pagini este că putem gândi fericirea ca luciditate şi morala ca libertate