Af-Rev-W-page-001FILOSOFIE ŞI CULTURĂ POPULARĂ

Program de conferinţe, dezbateri, simpozioane

Un film, un hit, un joc pentru calculator, un concert, un meci de fotbal, o linie nouă în modă, o ştire din ştiinţă, politică, religie sau despre celebrităţi, facebook-ul, un nou mod de recreere, o nouă băutură răcoritoare şi multe astfel de lucruri pe care le numim cultură populară ne ocupă viaţa de zi cu zi. Fiecare dintre noi are propriul meniu de cultură populară, tot ce ţine de de această sferă fiind specific, divers şi inegal. Impactul culturii populare în societate este enorm.

Filosofie şi cultură populară este un program de conferinţe, dezbateri şi simpozioane care se adresează deopotrivă cercetătorilor cu experienţă şi studenţilor (licenţă, master, doctorat). Scopul nostru este să atragem atenţia asupra unor conexiuni între cultura populară și filosofie şi, odată stârnit interesul, să sprijinim studierea lor aprofundată.

Avem în vedere să punem în discuţie subiecte dintre cele mai diverse, precum: dizabilităţile; dansul; pământul, apa şi aerul; Dumnezeu; ştiinţa; educaţia; suferinţa şi moartea; elitismul, sexismul, ageismul si alte discriminări; prostituţia; omul şi câinele; limbajul; ceaiul şi cafeaua etc.

Vom examina modalităţile în care ideile, valorile și credințele sunt construite prin cultura populară și sunt reflectate de cultura populară. Abordarea noastră în legătură cu orice subiect va fi ştiinţifică.

 

Coordonatori:

Prof. univ. dr. Romulus Brâncoveanu

Lector univ. dr. Marin Bălan

Marţi, 25 noiembrie, ora 18.00
Facultatea de Filosofie, Amf. „Titu Maiorescu”, Spl. Independenţei, 204

REVISTELE PENTRU FEMEI
o dezbatere despre
Feminism, Feminitate şi Cultură Populară

 

Revistele pentru femei reprezintă un important produs al culturii populare. Transmit aceste reviste idei feministe cititoarelor lor? Sau rămân cantonate în chestiuni care privesc feminitatea? Se exclud sau nu feminismul şi feminitatea? La astfel de întrebări vor încerca să răspundă atât editoarele unor prestigioase reviste pentru femei, cât şi cercetătoarele cu preocupări legate de feminism de la Universitatea din Bucureşti şi SNSPA. Facultatea de Filosofie şi Centrul pentru Studierea Raţionalităţii şi Credinţelor invită la această dezbatere studentele şi studenţii de la orice universitate din ţară şi, de asemenea, cititoarele revistelor pentru femei.

 

LISTA VORBITOARELOR INVITATE

 

Daniela Palade Teodorescu

Editor-in-chief

Avantaje

 

Oana Botezatu

Coordinating Editor

Marie Claire România

 

Iuliana Alexa

Editor-in-chief

Psychologies

 

Alice Năstase Buciuta

Editor-in-chief

Tango-Marea Dragoste

 

Emilia Nicolaescu

Senior jurnalist

TVR (TeleviziuneaRomână)

 

Ionela Băluţă

conf. univ. la Facultatea de Stiinţe Politice

Universitatea din Bucureşti

 

Simona Necula

cercetătoare la CEREFREA

Universitatea din Bucureşti

 

Mihaela Stănică

  1. univ. la Facultatea de Limbi

şi Literaturi Străine

Universitatea din Bucureşti

 

Simona Maria Chirciu

drd. la SNSPA

 

Maria Buleu

drd. la Facultatea de Filosofie

Universitatea din Bucureşti