Miercuri, 6 noiembrie, seminarul CELFIS o are ca invitat pe

Manuela Ungureanu (University of British Columbia)

Ontologie sociala pentru antropologia culturala

Scurta prezentare a temei
Teoria antropologica a lui Jack Goody isi propune sa explice evenimente si schimbari sociale ample cu referire la mecanisme culturale fundamentale si se departeaza de la teoria sociala euro-centrica a lui Weber prin insistenta cu care cerceteaza invarianti ai evolutiei culturale a umanitatii.  Perspectiva sa concepe antropologia drept un studiu al etapelor majore de dezvoltare a umanitatii, dincolo de granitele istoriei culturale ale Occidentului si incearca sa identifice si sa dea socoteala de mari schimbari sociale si intelectuale  (1986, 1991).  Goody a atras insa numeroase replici critice din partea colegilor sai, mai ales din pricina concentrarii sale asupra rolului tehnologiilor, in principal al tehnologiilor de comunicare in marile schimbari sociale si intelectuale, de ex. folosirea scrierii(Bloch 2003, Collins 1995, Finnegan 1999, Halverson 1992).  Criticii sai sunt frustrati in mare parte de teza ca scrierea este o tehnologie a mintii si pentru minte cu implicatii cruciale in cresterea unei societatii si mai ales in dinamica ei intelectuala.

In timp ce filosofii stiintelor sociale au neglijat disputa antropologilor, eu arat ca cercetari din ontologia sociala axate pe distinctia dintre tipurile sau clasele naturale si cele sociale pot contribui la clarificarea conceptuala necesara intelegerii dezbaterii dintre Goody si criticii sai. Argumentele la care ma refer au fost dezvoltate in teoriile (holiste) despre societati care disting intre rase si/sau intre genuri. Dar clarificarea presupozitiilor de metodologie holistica nu pot decat sa sprijine punctul de vedere a lui Goody, si anume cu adaugiri importante de ontologie sociala si chiar de filosofie a mintii.  Mai mult decat atat, dezbaterea in jurul operei lui Goody ma intereseaza si pentru ca ajuta la identificarea si motivarea unor criterii si resurse pentru succesul oricarei definitii conceptuale a notiunilor conexe de societate caracterizata prin scriere si de capacitati mentale modelate prin folosirea scrierii.

Scurta prezentare:

Manuela Ungureanu a absolvit Facultatea de filosofie a Universitatii Bucuresti si programul de doctorat al Departamentului de filosofie a Universitatii McGill, Montreal in 1999. In prezent, este professor la University of British Columbia, Okanagan Campus. Specializare: filosofia limbajului si a mintii si filosofia stiintelor sociale.