Solcan_nFacultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti anunţă cu adâncă durere încetarea prematură din viaţă, după o grea suferinţă, cauzată de o boală necruţătoare, a prof. univ. dr. Mihail-Radu Solcan, personalitate de seamă a filosofiei şi a învăţământului filosofic românesc de astăzi.

Mihail-Radu Solcan s-a născut în 1953, la Suceava. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti în 1976, devenind doctor al acesteia în 1993. De-a lungul activităţii sale, a fost profesor de liceu, redactor şi editor al editurii Humanitas. Din 1993 a predat la Facultatea de Filosofie, parcurgând toate treptele carierei universitare până la poziţia de profesor universitar şi conducător de doctorat. După 1989, Mihail-Radu Solcan a contribuit în mod determinant la constituirea filosofiei politice şi morale, filosofiei minţii şi filosofiei tehnologiei ca domenii academice şi de cercetare în cultura noastră. Contribuțiile sale în filosofia ştiinţei, îndeosebi în filosofia ştiinţelor umaniste şi sociale, rămân repere pentru toți cei interesați.

Spirit umanist, poliglot, cunoscător fin şi apropiat al celor mai diverse domenii ale culturii, Mihail – Radu Solcan a fost , în acelaşi timp, un promotor al ştiinţei şi tehnologiei informatice, contribuind cu modestie şi generozitate la dezvoltarea mediului educațional online şi a accesului liber la cunoaştere. Profesorul Solcan a fost iubit şi apreciat de studenţii săi, cărora li s-a dedicat cu abnegaţie. Opera sa filosofică este constituită din lucrări reprezentative precum Logica modernă aplicată în filosofie şi ştiințele sociale (1987), Arta răului cel mai mic (1998), Introducere în filosofia minţii din perspectiva ştiinţei cogniţiei (2000), Freedom, Minds, and Institutions (2003), Instituţii politice şi economice (2003), Eseul filosofic (2004) şi Filosofia ştiințelor umane: o introducere (2012). A publicat numeroase articole în reviste româneşti şi străine, a tradus şi editat opere fundamentale ale filosofiei, antologii, a coordonat proiecte de cercetare, a fost profesor invitat în Statele Unite şi Marea Britanie.

Dispariţia în plină putere creatoare a lui Mihail-Radu Solcan lasă un gol dureros în inimile tuturor celor care l-au cunoscut.

http://filosofie.unibuc.ro/~solcan/

Adunarea comemorativă va avea loc miercuri, 13 februarie, ora 14.00, la sediul Facultăţii de Filosofie, Splaiul Independentei, nr. 204. Sicriul cu corpul neînsufleţit al prof. Mihail-Radu Solcan va fi depus la capela Cimitirului Bellu Catolic, miercuri 13 februarie, de la ora 12.00 şi joi 14 februarie, până la ora 11.00. Incinerarea va avea loc la Crematoriul Vitan-Bârzeşti, joi 14 februarie 2013, ora 12.00.