Centrul pentru Cercetarea Istoriie Ideilor Filosofice (C.I.I.F.) vă invită miercuri, 6 iunie, ora 10.00, la sediul Facultăţii de Filosofie, pentru a audia conferinţa Epistemological Foundations of Social Sciences a Prof. Giuliano Di Bernardo. Dl. Giuliano Di Bernardo, profesor la Universitatea din Trento, a lansat de curând în România volumul Cunoaşterea umană. De la fizică la sociologie şi religie, o perspectivă asupra gândirii masonice şi asupra viitorului omenirii.

Prof. dr. Giuliano Di Bernardo

Giuliano di Bernardo este profesor de filosofia ştiinţei la Università di Trento, membru titular al Académie Internationale de Philosophie des Sciences (Bruxelles) şi membru al Consiliului ştiinţific în cadrul Academiei.
Cercetările sale se axează pe logica deontică a sistemelor normative, filosofia ştiinţelor umane şi teoretizarea modelului practico-inferenţial de explicare a acţiunii. Are importante contribuţii în fundamentarea epistemologică şi logică a ştiinţelor sociale, în volume ca Introduzione alla logica dei sistemi normativi (1972), L’indagine del mondo sociale (1979), Le regole dell’azione sociale (1983). A coordonat volumele: Logica deontica e semantica (1977) şi Normative Structures of the Social World (1988).

În paralel cu activitatea filosofică, Giuliano Di Bernardo a desfăşurat o extrem de bogată activitate masonică. Din 1990 până în 1993 a fost Mare Maestru al Marelui Orient al Italiei, iar din 1993 până în 2002, Mare Maestru al Marii Loji Regulare a Italiei. A pus bazele mai multor Mari Loji, printre care şi cea din România, în 1993. În 2002 a fondat Accademia Internazionale degli Illuminati, al cărei preşedinte este. În prezent, este Mare Maestru al Ordinului Internaţional Dignity, pe care l-a înfiinţat pentru apărarea demnităţii tuturor persoanelor. Giuliano Di Bernardo a sistematizat gândirea masonică în eseuri precum Filosofia della masoneria (1987) şi La riconstruzione del Tempio (1996).
Ultima carte a profesorului G. Di Bernardo, La conoscenza umana. Dalla fisica alla sociologia alla religione (2010), a apărut în traducere română la editura Adevărul Holding.