Când am întrebat : „De ce profesor?”, lectorul universitar Emanuel Socaciu mi-a răspuns:
Sincer, nu mi-e foarte clar nici mie, a fost unul dintre acele accidente fericite (sau nefericite, imi rezerv dreptul de a mă decide în privința asta în ziua în care voi ieși la pensie). Am primit după terminarea facultății oferta de a ține niște seminarii, mi s-a părut incitant și onorant în același timp, și cumva pe nesimțite fiecare pas l-a determinat pe următorul. Cu siguranță, în timpul studenției, dacă mă întreba cineva ce vreau să mă fac când o să fiu mare, „profesor” nu venea în top 10.

Mi-e ceva mai simplu să răspund la „de ce încă profesor”? Nu pot susține că nu mi-a trecut niciodată prin cap să încerc altceva, doar că de fiecare dată când m-am gândit serios la o schimbare am realizat cât sunt de privilegiat acum: îmi petrec ziua de muncă printre oameni tineri și extrem de inteligenți și printre cărți. Sau discutând despre cărți cu oameni tineri și extrem de inteligenți. Ar trebui să am un motiv extrem de serios ca să renunț.

Academiclink.ro: Și totuși, cum de la Filosofie?
Emanuel Socaciu: La această întrebare răspunsul este ceva mai simplu. Facultatea de Filosofie este unul dintre ultimele spații ale libertății intelectuale care rezistă în România. Unde se mai întâmplă ca un profesor să se bucure atunci când studenții formulează critici cu privire la puncte de vedere formulate în curs? Sau ca discuții extrem de aprinse și pasionate despre o problemă etică de viață și de moarte să nu fie luate personal? Ori ca diversitatea de viziuni, școli sau abordări să fie nu doar tolerată, ci asumată întru totul și încurajată programatic, începând chiar de la curricula facultății? Pur și simplu, nu există o cultură a obedienței și a ierarhiei impuse mecanic, ci mai curând una a discuției critice și a argumentului (cu riscurile aferente, dar cu beneficii intelectuale unice pentru membrii acestei comunități).

continuarea pe Academiclink.ro