Profesorul Valentin Mureşan a câştigat premiul Profesorul universitar al anului (locul II), acordat de Fundatia „Dinu Patriciu” în cadrul Galei Premiilor pentru Educaţie 2011.

Muresan preda cursuri de filosofie morala la toate cele trei cicluri de invatamant superior si un curs masteral de Managementul eticii în cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Este de asemenea directorul Scolii doctorale. Cursul sau Teorii etice are un manual in forma electronica la adresa academia.edu valentin muresan. Metodele de decizie etica din cursurile pe care le preda, cat si unele teme mai noi sau mai dificile, sunt prevazute cu mijloace electronice de autotraining. Rolul acestora este de a-l ajuta pe student sa invete singur, acasa si sa rezolve unele cazuri noi, folosind interactiv calculatorul, explica profesorul universitar.
Ghid Etic al Personalului Universitatii
Muresan este directorul Centrului de Cercetare in Etica Aplicata din cadrul Universitatii. Aici unii studenti fac practica sub supravegherea studentilor doctoranzi. In cadrul centrului, au fost organizate doua sesiuni de comunicari stiintifice pe temele Etica si dreptul si Etica, dragostea si sexul. Aceste teme sunt o premiera in spatiul public romanesc, spune profesorul. Insa, continua el, de departe cea mai importanta realizare a Centrului pe care-l conduce este lansarea temei managementului eticii care a devenit un nou curs masteral.
Muresan a initiat Ghidul Etic al Personalului Universitatii. Centrul poate oferi consultanta in acest sens prin profesorii, doctoranzii si masteranzii lui. Anul trecut, alaturi de alti doi colegi, a prezentat la Universitatea din Bucuresti o modalitate prin care incidentele de imoralitate (plagiat, discriminare, alocare incorecta a resurselor institutiei) pot fi controlate daca exista un sistem integrat de management al eticii in universitate.
Valentin Muresan conduce si Revista romana de filosofie analitica.