Facultatea de Idei Libere
–  memoria, trecutul şi drumul, după servitute –
26 noiembrie 2011; Facultatea de Filosofie
Asociaţia „Liberpedia“ vă invită la „Facultatea de Idei Libere. Memoria, trecutul şi drumul, după servitute”, prima conferinţă studenţească despre trecutul recent şi implicaţiile regimului comunist în societatea românească.
 
INVITAT SPECIALI: Neagu Djuvara
 
MODERATOR: prof. univ. dr. Romulus Brâncoveanu
 
Fiind o adevărată uşă a viitorului României, trecutul trebuie răscumpărat, pentru a explica, aşa cum se cuvine, atât nostalgia, cât şi aversiunea faţă de regimul comunist. Mai mult, inventarul precis al dogmatismului guvernării comuniste, dar şi al părţii ei practice, represiunea, este indispensabil pentru terapeutica socială, umană şi politică. Memoria istorică (informativă) şi memoria morală (emoţională) pot reprezenta un adevărat magnet pentru cercetarea ulterioară, în profunzime, a complexităţii regimului comunist. Asociaţia „Liberpedia“ replasează în actualitate reflecţia asupra asumării şi înţelegerii trecutului recent în societatea românească, încurajând interacţiunea dintre idei şi stimulându-i pe studenţi să-şi exprime liber opiniile despre implicaţiile din prezent ale regimului dictatorial antedecembrist. Confruntarea trecutului recent, exerciţiu elementar pentru înţelegerea prezentului, atât în dimeniunea lui scolastică, cât şi prin prisma unei analize afective, susţine investigarea, reevaluarea, asumarea şi îndreptarea erorilor vehiului regim.
 
Conferinţa se adresează cu precădere studenţilor şi masteranzilor Facultăţii de Filosofie care au realizat lucrări teoretice sau empirice, bazate pe cercetări originale ale diverselor aspecte din trecutul comunist. Sunt încurajate însă şi eseurile personale sau lucrările de istorie orală. Pentru a participa la conferinţa „Facultatea de Idei Libere. Memoria, trecutul şi drumul, după servitute“, trimiteţi, până la 19 noiembrie 2011, un rezumat de maximum 300 de cuvinte şi lucrarea-suport pentru prezentare, alături de un scurt CV, la adresa office@liberpedia.ro!
 
Temele orientative sunt:
o   Nostalgia pentru comunism. Interpretări şi explicaţii;
o   Politica memoriei. Trecutul ca miză politică;
o   Gestionarea relaţiei cu trecutul recent în societăţile post-totalitare;
o   Memoria represiunii şi memoria marilor împliniri;
o   Omul nou. Supunere pasivă şi participare sau contestare şi rezistenţă;
o   Bunăstarea cetăţeanului şi reformele economice în societăţile dictatoriale;
o   Miturile naţionale în regimul comunist;
o   Naţionalism şi multiculturalism în statul comunist;
o   Guvernarea şi elitele politice. Conformismul sau obedienţa elitelor;
o   Reforma instituţională în statele comuniste;
o   Fenomenul partizan în statele ex-comuniste;
o   Reminiscenţe ale regimului comunist în societatea contemporană;
o   Trecutul recent în discursul membrilor societăţii civile;
o   Schimbările sociale în tranziţia post-totalitară
o   Comunitatea publică: minorităţi, migraţie şi diaspora în societăţile post-totalitare;
o   Sisteme de justiţie în vechiul şi actualul regim. Justiţia de tranziţie în perioada postcomunistă;
o   Societatea civilă în societăţile post-dictatoriale;
o   Integrarea în spaţiul european şi perspectivele democraţiei în statele ex-comuniste;

Autorii celor mai bune lucrări prezentate în cadrul „Facultăţii de Idei Libere“ vor participa, gratuit, în perioada 29-31 martie 2012, la dezbateri punctuale şi discuţii in extenso cu privire la problemele identificate în lucrările lor în cadrul unei Şcoli de Excelenţăorganizată la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la Sighetul Marmaţiei. Astfel, aceştia vor avea şansa de a vizita unul dintre simbolurile apelului la memorie şi de a înţelege, în detaliu, cu ajutorul mărturiilor şi documentelor, geografia şi cronologia Gulagului românesc. Mai multe detalii puteţi cere la e-mail office@liberpedia.ro sau la tel. 0728.030.348. Informaţii complete găsiţi pe site-ul www.liberpedia.ro.