Curs Optional: Stiinta si Utopie
Dana Jalobeanu
Marti, ora 18
Sala 6
stiinta si utopie (DOC)

La prima vedere sunt lucruri total diferite. Nimic nu poate fi mai ‘real’ în societatea contemporană decât ştiinţa modernă şi realizările ei. Şi totuşi, ştiinţa se naşte şi se impune în cultura europeană prin intermediul unor discursuri utopice. Primele societăţi ştiinţifice sunt constituite pe modelul „Casei lui Solomon” din Noua Atlantidă. Societatea Regală britanică sau Academia de Stiinte de la Paris folosesc în mod programatic atât scrierile lui Bacon cât şi convenţiile discursului utopic pentru a se constitui, re-organiza şi impune. Este aceasta doar un accident istoric? Sau există o mai interesantă conexiune filosofică între discursul ştiinţific al modernităţii şi forma de exprimare inventată de utopiile modernităţii timpurii? Iar dacă este aşa (cum sugerează câţiva dintre autorii din lista de mai jos), de ce se întâmplă acest lucru? Şi la ce nivel se poate vorbi de o conexiune?

Cursul isi propune sa exploreze, sa expliciteze, si sa raspunda la aceste intrebari. Vom discuta exemple de utopii stiintifice ale modernitatii timpurii, dar si texte legate indisolubil de stiinta moderna si contemporana. Cursul va folosi un format mixt: prelegeri, prezentari ppt, chiar scurte filme vor fi urmate de discutii de seminar si interpretare de text. Nivelul cursului este introductiv insa cunoasterea limbii engleze este o cerinta fundamentala, intrucat majoritatea textelor discutate vor fi in limba engleza.

Inscrierile la curs au loc in perioada 23 februarie-1 martie, prin email la dana.jalobeanu@gmail.com. Cursul se va tine daca exista minimum 10 studenti inscrisi.

Primul curs va avea loc marti, 1 martie.