Societatea Romana de Fenomenologie (http://www.phenomenology.ro/) si Centrul de Studii Fenomenologice (Facultatea de Filosofie, UB, http://www.phenomenology.unibuc.ro/) anunta colocviul: FENOMENOLOGIE SI ETICA, 22-23 octombrie 2010, Facultatea de Filosofie (UB)

Cel de-al saptelea colocviu anual organizat de Societatea Romana de Fenomenologie (SRF) in colaborare cu Centrul de Studii Fenomenologice (CSF) isi propune sa fie un cadru de dezbatere cu privire la relatia dintre fenomenologie si etica, in orizontul deschis de intrebari precum: Ce anume aduce nou metoda fenomenologica in gandirea despre actiunea umana, despre judecata morala, despre convietuire, despre raportul cu celalalt sau despre identitatea personala? Avand in vedere diversele directii din campul fenomenologiei, in cate sensuri putem vorbi de o „etica fenomenologica” si care ar fi diferentele fata de alte tipuri de etica (aristotelica, kantiana, utilitarista etc.)? Cum se disting diversele abordari fenomenologice asupra eticului, care ar fi meritele sau deficientele lor? Care sunt cele mai importante teme care au starnit dezbateri etic relevante in campul fenomenologiei? Exista anumite probleme moral-politice sau anumite fenomene cu relevanta etica pentru a caror intelegere este necesara prin excelenta o privire fenomenologica?

Data fiind pluralitatea abordarilor fenomenologice, sunt asteptate contributii dintre cele mai diverse, care sa puna problema relatiei dintre etica si fenomenologie pornind fie de la Husserl (cu preocuparea sa pentru o fundamentare fenomenologica a eticii, in contradistinctie cu etica lui Kant), fie de la Heidegger (cu intentia sa initiala de a intemeia etica si orice alt demers despre om in „ontologia fundamentala” si cu ulterioara respingere a eticii, pe motiv ca ar fi o disciplina metafizica), fie de la Levinas (cu opozitia sa fata de primatul ontologiei si cu preocuparea de a face din etica „filosofia prima”), fie de la alti ganditori aflati intr-o relatie de (dis)continuitate cu Husserl si Heidegger, precum: Hannah Arendt (cu fenomenologia sa dedicata intelegerii originilor totalitarismului si regandirii existentei umane din perspectiva convietuirii), Maurice Merleau-Ponty (cu evidentierea rolului corporalitatii in intelegerea lumii), Bernhard Waldenfels (cu fenomenologia sa responsiva, preocupata de alteritate si multiculturalitate), Paul Ricoeur (cu elaborarile despre identitatea personala si despre actiune), Hubert Dreyfus (cu critica adusa inteligentei artificiale) samd.

Timpul alocat fiecarei conferinte va fi de 30 de minute, alte 30 de minute fiind rezervate dezbaterilor.

Cei care doresc sa participe sunt rugati sa trimita pana in data de 31 iulie 2010 un rezumat de cca. 500 de cuvinte al modului in care isi propun sa trateze tema aleasa, la adresa ileana.bortun@phenomenology.ro , cu mentiunea „Colocviu 2010″ in titlu.